Thursday, September 18, 2008

beraya di MALAYSIA....

Tahun ni aku beraya di Malaysia selepas 3kali aku beraya puasa diperantauan... thn ni aku beraya di tanah air pulak... beraya dimna2 pun sama, cuma berbeza dari segi adat dan budaya... klu dkt syria raya tak sama sperti malaysia... klu di syria lepas mayang raya blik tido ja,klu nak kuar jalan pun hari raya ke2 keatas.. sbb rakyat malaysia disana pun tak ramai,jdi nak jalan2 rumah siapa. bg arab klu raya haji lagi meriah dari raya aidilfitti..... klu di malaysia, lepas mayang raya mesti sibuk dgn kdatangan tetamu2.. itula keseronokkan raya di malaysia...

40 comments:

puterikurekure said...

wah!
selamat bepuasa dan selamat berbuka ok!

~akuni~ said...

Alhamdulillah tahun ni Farid dapat beraya kat Malaysia. Berapa lama ada kat sini? Balik bercuti ke dah habis dah study?

jinggo said...

lain padang lain belalangnya....

faridmw said...

(puterikurekure)

selamat berpuasa juga...

(~akuni~)

baru blik dalam seminggu.. blik cuti... tak hbs belajar lagi...

(jinggo)

lain kaum lain la adat dan tradisinnya..

~ mizzAmy ~ said...

~ salam utk tuan rumah. selamat berbuka. kul berapa la kat Syria ekh skang nih? ~

tintaHati said...

Raya kat msia? kampung halaman di mana? jemputlah kami para blogger :)

JahRera said...

selamat menjalani ibadah ramadan seterusnya.

selamat beraya di msia, waktu yang selalu dinanti-nantikan.

faridmw said...

(~mizzamy~)

klu waktu syria.. klu masa sekrang tolak 5 jam dari waktu msia.. klu msia kul 2.15 malam syria kul 9.15 malam la...

(tintahati)

kampung halaman di penang.. insyallah akan dijemput tpi tak tahu lagi bila..

(jahrera)

tul tu... masa yang dinanti2kan....

iEn said...

yahu yahu! bleh laa raya di kampung ien kekeek :D

echah_syed said...

org penang ekk.combi org parit buntar :)

combi pun dah lame tak raye kat kg sbb balik time cuti sekolah jek.


insyaALLAH tahun dpn raye kat PB :)

tapi dec ni balik sana selama sebulan cuti sekolah kan.

zwitterion said...

tahun ni senyum lebar la dapat beraya kat kampung halaman sendiri..

Bunga Rampai said...

Salam,

Alhamdulillah.
Tak lama lagi tu :)

faridmw said...

(ien)

;)

(echah_syed)

tak jauh la penang ngan pb tu... nanti leh mai jalan2 penang lak..

(zwitterion)

yup.. senyum lebar la sbb lama tak balik..

(bunga rampai)

kak apa yang tak lama lagi tu?
;)

13may said...

selamat hari raya :)

farah aminuddin said...

uhu.thn ni blk malaysia ye.. seronoknya....
kite xdpt blk malaysia thn ni =(

arsaili said...

salam..jeles wei...tapi nak buat cam ne..kena raya di perantauan

faridmw said...

(13may)

selamat hari raya...

(farah aminuddin)

dah 3 kali raya aidilfitri di perantauan... kali ni di msia pulak..

(arsaili)

takpa la thn ni raya dirantauan.. thn depan2 di msia pulak ;)

A t i Q a h said...

Salam ziarah.
Tahniah kerana dapat beraya di tanah air.
Selamat menghabiskan bahagian 10 yang terakhir Ramadhan. ;)

eTomyam said...

Raya di mana jua sama, kerana raya sebenar di dlm HATI.....

faridmw said...

(atiqah)

tima kasih... sama2 la kita tambahkan ibdat kita pada 10 mlm terakhir ni..

(etomyam)

tul tu.. raya dkt mna pon sama.. cuma bezanya klu berya dimsia kita beraya dgn sanak saudara.. klu raya dirantauan leh beraya bersama kawan...

SoFie NuR said...

bestnye dapat raye kat msia...tahun ni masuk tahun ke-5 dah raye kat cni...

Mak Su said...

lain bangsa lain budaya, lain negeri lain caranya

pandagumuk. said...

mesti rindu malaysia kan (:
farid,saya tukar link. http://hatirosak.blogspot.com/

jira said...

selamat beraya d msia..hehe

Redbloodsnow said...

Salam ziarah gak :)
ooo..dats means dah 3 taun la dok syria yek...cian die braye tanpe family..hehehe

sure raye taun neh terase meriah jek coz dh dpt beraye ngan family after 3 years diperantauan kan..huhu

ermzzz..study ke keje kat sane yek

* ayu * said...

alhamdulillah.. lagipun, tak sama kan suasana beraya kat negara sendiri.. welcome home! :)

nanonano said...

salam,
akhirnye..braye ditanah air sendiri tahun ni ek?
kg dmana?
bley la dtg beraye..
hehe :p

naz ilyn said...

Salam bertandang..
seronok..dapat menimba pengalaman berhari raya di perantauan..dapat merasa perbezaan antara dua benua.

p/s selamat berhari raya..alhamdulillah beraya di tanah air tahun ni..

kaisu said...

selamat pulang!
thanx bro!

faridmw said...

(sofie nur)

lama lagi la... balik ni pon ada sbb.. hehehehe, bila hbs belajar?

(maksu)

tul tu maksu...

(pandagumuk)

mmg bst... napa tukar?

faridmw said...

(jira)

selamat hari raya...;)

(redbloodsnow)

nak masuk 3thn... seronok jg selepas lama tak raya di mlaysia.. belajar dkt sana...

(*ayu*)

tul tu... mna nak sama raya di negara sendiri...

()

faridmw said...

(nanonano)

kg dkt penang.. kg dkt mna lak? insyaallah....

(naz ilyn)

alhamdulillah.. selamat hari raya...

(kaisu)

tima kasih... ;)

fiezafadilla said...

selamat hari raya... selamat kembali ke tanah air.

kawaii_desu said...

Selamat kembali...

selamat berhari raya bersama keluarga tercinta ok

aNIe said...

Salam Farid...SELAMAT HARI RAYA dari akak buat Farid sekeluarga...raya tahun ni pasti lebih bermakna setelah 3 tahun beraya di negara orang...

Kalau kat umah mertua akak di Melaka...lepas semayang...semua dah pengsan...lepas asar baru kluar ke rumah mak sedara....

MiSZuE said...

selamat hari raya :)

*SiRibenMerah said...

Selamat Hari Raya..
Jemput datang umah..
best la tuh dapat beraya di Malaysia neh kannn.. hehehehe =)

*thanks for da visit..
blog walking =P

Ibnurashidi said...

Salam Tuan Rumah..

Selamat Hari Raya Aidilfitri..Semoga ceria2 selalu dan diberkati Allah..

Banyakkan menziarahi diaidilfitri...oleh itu dtglah ziarah ke blog sy ya:)

haslina said...

selamat hari raya..tq sebab sudi datang blog saya..
study kat syria kea..parent saya pernah melancong kesana pada tahun 2005 dulu..
:)

ajakrebyz said...

trime kasih singgh blog sy. Ni la 1st time sy singgh di sini. mesti sronok dpt raya kat mesia pulak kan.. mn gambar ry ms dkt syria dulu? :p